Case study: the Science Museum

This London landmark combined its new climate change exhibition with some high-tech carbon savings

Heating and cooling were key to the Science Museum’s 10:10 success. Maintaining a comfortable environment in the giant galleries is a constant challenge, and while extra roof insulation and airlocked delivery bays have made a big difference, the real breakthrough came from an updated building management system.

The system automatically opens and closes windows in response to temperature changes, vastly reducing the need for mechanical heating and cooling.

Up on the roof, special solar glass lets natural light into the atrium while simultaneously generating enough electricity to save around 12 tonnes of carbon a year. In other areas, the museum has installed a mixture of LED and low energy flourescent lighting, helping to stretch the solar power as far as possible.