posted by Natascha Kooiman


Gemeente Brummen geeft het startsein

De Elektriciteitsmeter On Tour

Wethouder Hennie Beelen opende de meter dinsdagmiddag 18 september op het Stuijvenburchplein in Eerbeek, Gemeente Brummen. Ze benadrukte hoe trots Gemeente Brummen is dat ze één van de vijf locaties mochten zijn die meedoet aan deze actie. 

Brummen is er klaar voor. De meter loopt. Actie! Ondernemers, sporters, kinderen, de burgermeester; Brummen roept íedereen op te besparen!

Tijdens de vrolijke en originele opening staan de hoofdpersonen van de flyer symbool voor het gegeven dat íedereen kan besparen. Nadat wethouder Hennie Beelen de grote roze meter onthulde, vroeg ze de vier naar wat zij zouden doen. “Bij ons thuis doen we de stekkers van onze I-pads, I-pods en Macbooks eruit!” zegt de europees kampioene wielrennen Elis Ligtlee enthousiast, “Er zijn misschien wel té veel apparaten bij ons thuis..”. Ondernemer Caspar Heine (Jumbo Eerbeek) vertelt dat de supermarkt van alles doet om energie te besparen. “Deze week letten we nog extra op de kleine dingen zoals computers en lampen”. De jonge scholier Thomas (8 jaar), die in het meetgebied naar school gaat, zegt geen televisie te gaan kijken. Op de vraag wat Thomas dan wel zou doen als hij straks thuis is, zegt Thomas: “Met mijn autootjes spelen!”.  Energie besparen is dus eigenlijk best makkelijk en betekent niet perse ‘minder’ maar vaak ‘anders’ doen.

De vierde hoofdpersoon van de flyer is de burgemeester van Brummen, Niels Joosten. Trots vertelt hij dat de meter een actie is die past bij het karakter van Brummen als duurzame gemeente. En e burgermeester kondigt iets extra’s aan wat de gemeente doet om de meter deze week en in de toekomst te laten zakken: “Die vele straatlantaarns, kunnen best wat minder aan. Dat zou al heel wat energie besparen. Daarom zetten we vanaf deze dag de lantaarns een uur eerder uit. Dat betekent een tochtje naar het werk bij romantisch ochtendgloren!”.

De wethouder besluit met de aankondiging van de ‘energiemarkt’ die Brummen organiseert in het kader van hun deelname aan de Elektriciteitsmeter On Tour. Hierover later meer. Nu eerst: aan de slag met de besparing. Als iedereen binnen het meetgebied ook maar half zo enthousiast is als de aanwezigen bij de opening… dan belooft dat een behoorlijke besparing!