posted by henriette

Huurhuis?
Koophuis?

Het voorjaar komt er langzaam maar zeker aan, maar tot die tijd willen we er graag warmpjes bijzitten. Het is natuurlijk zonde als al deze warmte gewoon weer via ramen, muren, het dak en de vloer verdwijnt. Daarom vandaag weer 10 tips in samenwerking met Milieu Centraal. Stappen met  behoorlijke impact zoals je kunt zien!

 

1. Is de gevel al geisoleerd?

De algemene stelregel is dat bij woningen voor 1988 de gevels niet of slecht geïsoleerd zijn. Weet je niet zeker of jouw woning gevelisolatie heeft, laat dan een isolatiebedrijf de inspectie uitvoeren. Gemiddeld bespaar je met het isoleren van de gevel zo’n 340 euro per jaar. En met het isoleren van je gevel stoot je gemiddeld 12,5% minder CO2 uit.

 

2. Denk aan het dak!

Vergeet ook je dak niet. Dakisolatie is een maatregel die je ook prima zelf uit kunt voeren. Je bespaart hiermee gemiddeld 385 euro per jaar aan stookkosten, bij een verwarmde zolder. Daarnaast voelt het huis ook een stuk comfortabeler aan. Het huis wordt warmer in de winter en koeler in de zomer. Door deze maatregel ga je gemiddeld 15% minder CO2 uitstoten.

 
3. Warme voeten

Om het huis nog iets comfortabeler te maken, kun je ook denken aan vloerisolatie. Dit pas je toe op een vloer op de begane grond en kun je ook vaak zelf doen. Je bespaart hiermee gemiddeld 175 euro per jaar aan stookkosten. Of een vloer goed te isoleren is, hangt af of er een kruipruimte aanwezig is, en hoe hoog deze ruimte is. Kijk hier voor meer tips en informatie. Met vloerisolatie stoot je gemiddeld 7% minder CO2 uit.  

 
4. Van enkel naar dubbel glas>

Ook via de ramen gaat veel warmte verloren. Dubbel glas en hoog rendement glas isoleert beter dan enkel glas. Je bespaart hiermee gemiddeld 210 euro per jaar aan stookkosten. Ook als ramen en kozijnen nog niet aan vervanging toe zijn, kan het vervangen wel al rendabel zijn. Door vervanging van je glas ga je gemiddeld 8% minder CO2 uitstoten.

 
5. HR++ glas

Onderzoek bij het vervangen van glas ook de mogelijkheden voor HR++ glas. Dit glas is iets duurder dan standaard dubbel glas, maar het verschil verdien je binnen ruim twee jaar terug, omdat de energierekeningnog verder omlaag gaat.

 
6. Verbeter Uw Huis

Elk huis is verschillend en elke maatregel heeft weer een ander effect. Wil je weten wat voor jouw huis de beste maatregelen zijn? Kijk dan op VerbeterUwHuis.nl. Na het invullen van het bouwjaar, het type woning, het aantal bewoners en de oppervlakte, is een redelijke inschatting te maken van de meest lucratieve verbetermogelijkheden.

 
7. Huurhuis

Ook als huurder heb je mogelijkheden om jouw huis te verbeteren. Je hoeft de woning tegenwoordig meestal niet meer achter te laten in de oorspronkelijke staat. Grote veranderingen vereisen wel toestemming van de verhuurder. Spreek daarom vooraf met de verhuurder jouw plannen en beoogde veranderingen door en leg dit op papier duidelijk vast.

 
8. Overnamevergoeding

Veel verhuurders hebben regelingen voor vergoedingen en afschrijftermijnen. Informeer hierover bij jouw eigen verhuurder. Daarnaast betalen verhuurders bij vertrek steeds vaker een overnamevergoeding voor verbeteringen met waardevermeerdering, zoals bijvoorbeeld bij isolatie.

 
9. Kleine stappen zijn ook wat waard!

Kosten al deze maatregelen te veel geld. Ook met een kleine investering kun je al energie besparen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van radiatorfolie achter de verwarming. Daardoor verdwijnt de warmte niet gelijk naar buiten. Radiatorfolie is eenvoudig aan te brengen, wil je weten hoe? Bekijk hier de video.  

 
10. Ventileren is gezond

Goede isolatie van de woning scheelt veel stookkosten. Maar in een goed geïsoleerd huis is continu ventileren wel extra noodzakelijk, anders neemt vocht in huis teveel toe en zien schadelijke stoffen kans om op te hopen. En dat kan gezondheidsproblemen opleveren. Dus zet een klepraampje open of ventileer via open ventilatieroosters.

    Download ook onze checklists met tips (pdf)

Foto:sommige rechten voorbehouden door road_less_trvled