posted by Petra Olgers

Innovatieve
drukkerij

Als 10:10’er wil je de CO2 uitstoot in je huishouding onder controle brengen en verlagen. Voor bedrijven kan 10% uitstoot vermindering een hele opgave zijn maar zeker niet onmogelijk. HENK Grafimedia Center uit Belfeld (Limburg) doet vanaf het begin mee en hoe! Het grafische bedrijf is een echte koploper op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. HENK Grafimedia Center produceert volledig CO2 vrij  en toont aan dat duurzaamheid, innovatie en concurrerend ondernemerschap hand in hand kunnen gaan. Hoe doet een grafisch bedrijf dat in een van oudsher zeer vervuilende sector? Arie van Gelder, Sales Director, vertelt.


Cradle-to-cradle

Het begint bij eigenaar Henk Kurstjens, die in 2009 zijn drie grafische bedrijven samenvoegt op een nieuwe locatie in één pand, volledig cradle-to-cradle gebouwd. Daar is in deze tijd een hoop durf voor nodig, maar Henk gelooft dat er in de toekomst alleen nog plek is voor maatschappelijk verantwoord ondernemerschap. Niet praten over de leefbare wereld van morgen, maar nu doen.

“Als je echt duurzaam wilt produceren moet je het hele productieproces analyseren en bereid zijn de stappen te zetten die nodig zijn. We gebruiken alleen groene stroom, slaan vrijgekomen warmte uit het productieproces op in onze warmtebron en benutten deze voor de verwarming van het gebouw. Koelen doen wij niet met energie slurpende koelaggregaten maar met onze koudebron. HENK is daarom bijzonder energiezuinig. Daar komt geen gas of fossiele brandstof meer aan te pas. Alle grondstoffen worden waar mogelijk milieuvriendelijk en duurzaam ingekocht en het papier is altijd FSC gelabeld”.

Het is niet alleen de directie die hierin voorop loopt. Ook de medewerkers brengen vernieuwingen in zoals een verregaand systeem voor het scheiden van papierafvalstromen dat zelfs geld oplevert. Ook het terugdringen van alcohol in het drukproces is een belangrijk thema.

 

Ondernemersprijs

Met 10:10 voelde HENK Grafimedia direct een klik. Het bedrijf is enthousiast en wil andere bedrijven laten zien dat uitstoot beperking geen utopie is. Zo lobbied het bedrijf voor een certificering van de sector zodat duurzaamheid meetbaar wordt. Dat zet andere bedrijven aan tot actie. Al deze initiatieven blijven niet onopgemerkt. Op 9 december j.l. kreeg HENK Grafimedia de Venlose Ondernemersprijs 2010. Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn voor de toekenning belangrijke criteria. Een beloning waar alle 30 medewerkers trots op zijn.

Is het bedrijf dan klaar? “Nee, er kan altijd meer. Met klanten kijken we naar het efficiënter inrichten van het transport. Er zijn concrete plannen voor een hybride wagenpark en we stappen over op duurzame koffie”.

Niet zo gek toch dat 10:10 het  drukwerk dat ze heeft CO2 vrij bij Henk laat drukken!


PETRA OLGERS is communicatieadviseur én een van de vrijwilligers van 10:10 die met veel enthousiasme en toewijding diverse acties opzet voor bedrijven en organisaties.