posted by henriette

10
praktische tips mobiliteit en autogebruik

We weten allemaal dat vervoer met de auto (samen met vliegen) het milieu het zwaarst belast. Daarom hebben we voor jullie in samenwerking met Milieu Centraal 10 praktische tips rondom mobiliteit en autogebruik geselecteerd.  Loop dit nuttige lijstje eens rustig na en kijk eens of je hier wellicht nog een stap kunt zetten. 

Op internet vind je nog heel veel andere tips m.b.t. het Nieuwe Werken en het Nieuwe Rijden.


 

1. Werk vaker thuis

Lang niet iedereen woont dicht bij zijn werk. Woon-werkverkeer is dus vaak onvermijdelijk, maar zorgt ook voor uitstoot van broeikasgassen. Thuiswerken is een hele makkelijk manier om die uitstoot te verlagen. Informeer bij je werkgever wat hier de mogelijkheden voor zijn in je specifieke werksituatie.

 

2. Reis buiten de spits

Probeer wanneer mogelijk om buiten de spits te reizen. Je schiet beter op en het is beter voor het milieu. Wist je dat het beter is voor het klimaat om 120 kilometer per uur te rijden dan om dezelfde afstand in de file te rijden? Vanuit stilstand telkens een stukje optrekken en dan weer afremmen kost relatief veel brandstof. De zuinigste rijsnelheid is overigens een gelijkmatige snelheid van 70 – 90 kilometer per uur.

 

3. Kies vervoermiddel bewust

Kijk per rit welk vervoersmiddel je daar het beste voor kunt gebruiken. Als ‘keuzereiziger’ gebruik je de fiets of het openbaar vervoer waar het kan naast je autogebruik. Denk ook aan combinaties van vervoersmiddelen: neem de auto naar een treinstation of P+R terrein, en gebruik een OV-fiets of – scooter vanaf een treinstation naar uw bestemming.

 
4. Pak voor korte ritten de fiets

Ruim een op de drie autoritten is korter dan vijf kilometer. Op deze afstand is de fiets een logisch en aantrekkelijk alternatief. Milieu Centraal berekende dat met het vermijden van korte autoritten gemiddeld 100 euro per auto per jaar te besparen is op de brandstofkosten. Ook scheelt het jaarlijks 185 kilo aan CO2-uitstoot per auto.

 

5. Overweeg een deelauto

Gebruik je de auto niet dagelijks, maar wel regelmatig? Bij minder dan 12.000 autokilometers per jaar kan het delen van een auto, het afsluiten van een huurabonnement of een abonnement op een deelauto een voordelig en milieuvriendelijk alternatief zijn. Kijk eens op www.milieucentraal.nl/autodelen of autodelen iets voor je is.

 

6. Elektrische fiets als alternatief voor de auto

De elektrische fiets maakt het makkelijker om ook langere afstanden met de fiets af te leggen in plaats van met de auto, en dat is beter voor het klimaat en verminderd luchtverontreiniging. De kilometers die je aflegt op de elektrische fiets zijn 50 keer minder belastend voor het milieu dan die je aflegt met de auto. Met de meeste elektrische fietsen kun je tussen de 40 en 50 kilometer rijden zonder tussentijds op te laden. De allernieuwste modellen hebben een actieradius van 100 kilometer.

 

7. Koop een milieuvriendelijke auto

Het verbruik van autobrandstof is verantwoordelijk voor 85 % van de milieubelasting van een auto. Als je rekening wilt houden met het milieu en je portemonnee bij de aankoop van een auto koop dan een zuinige auto (energielabel A of B), een zo klein mogelijke auto (één autoklasse kleiner scheelt al snel 10% aan brandstofgebruik) en een zo jong mogelijke auto. Des te nieuwer een auto is, des te minder milieubelastende stoffen worden uitgestoten. Voor advies op maat bij de aankoop van een auto kijk je op www.milieucentraal.nl/autokopen

 

8. Pas Het Nieuwe Rijden toe

Met een zuinige rijstijl kun je 5 tot 20 %  brandstof besparen: dat leidt tot minder vervuiling en lagere kosten! Hoeveel je kunt besparen is afhankelijk van je auto en je huidige rijstijl. Enkele tips: Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, rij zo veel mogelijk met een gelijkmatige snelheid en een laag toerental in een zo hoog mogelijke versnelling, zet de motor uit bij korte stops. Ben jij een zuinige rijder? Doe de test op: www.milieucentraal.nl/testuwrijstijl

 
9. Zorg voor goede banden en juiste bandenspanning

Ongeveer 40% van de Nederlandse auto’s rijdt rond met een te lage bandenspanning. Dat levert extra weerstand op, dus dat kost meer energie. (Vergelijk het maar eens met fietsen op te zachte banden!). Controleer daarom maandelijks de bandenspanning; dat kan zo’n 2% aan brandstofgebruik schelen. Kijk bij de aankoop van nieuwe autobanden eens op: www.kiesdenieuweband.nl voor autobanden die veilig, zuinig en stil zijn.

 
10. Was de auto in wasstraat

Voor het milieu is het beter om naar de wasstraat te gaan. Op straat stromen zeepresten en waswater namelijk zo het riool in – en in veel nieuwbouwwijken zelfs rechtstreeks naar het oppervlaktewater. Jaarlijks komt op deze manier 100 ton milieubelastende stoffen van de auto op straat en in het riool terecht. In een wasstraat met het Milieukeur of een BOVAG-autowasbedrijf worden bovendien extra strenge eisen gesteld aan de verwerking van afvalwater en is waterrecycling verplicht, waardoor er veel water bespaard wordt.