posted by henriette

10:10
Tips apparaten

10:10 Tips apparaten

10% besparen is makkelijker dan je denkt. Besparen begint bij bewustwording. Daarom zet 10:10 i.s.m. met Milieu Centraal deze maand 10 tips op een rij om energiezuinig met apparaten om te gaan.


1. Let op Energielabel

Denk bij aankoop van een nieuw apparaat aan een type met laag energieverbruik. Let bijvoorbeeld op labels en keurmerken, vergelijkende tests of het vermogen. Een label A is beter dan label D. En een A++ label (voor koel- en vriesapparatuur) is weer beter dan een A-label.
 

2. Spierkracht

Niet overal is stroom voor nodig. Voor sommige apparaten zijn er ook alternatieven op spierkracht: denk aan de tandenborstel, blikopeners en de citruspers.
 

3. Grootverbruikers

Sommige apparaten verbruiken erg veel energie. De airco is een echte energieslurper, net als het waterbed en de vijverpomp. Maar ook een oude koelkast 'vreet' energie. Lees meer over grote energieverbruikers en over alternatieven die een stuk zuiniger zijn op de website van Milieu Centraal.
 

4. Gebruik Slim

Naast de energiezuinigheid van een apparaat is ook de manier waarop je het gebruikt bepalend voor het energieverbruik. Lees daarom de gebruiksaanwijzing goed door, hierin vind je vaak tips voor slim gebruik van het apparaat. Gebruik bijvoorbeeld de eco-stand van de afwasmachine en was op 30 graden in plaats van 60 graden.


5. Gebruik efficiënt

Gebruik de apparaten ook efficiënt. Een keer wassen met volle trommel is vaak zuiniger dan twee keer een halve lading wassen. En laat de tv niet aan als niemand kijkt.
 

6. Oude apparaten

Koelkasten en vriezers van voor 2000, oudere wasmachines, vaatwassers en wasdrogers kun je uit oogpunt van milieu het best vervangen door energiezuinige nieuwe apparaten. Nieuwe A++ koelkasten en A-label wasmachines gebruiken veel minder energie dan oude types.

De nieuwe wasmachines gebruiken ook veel minder water. Een wasdroger met energielabel A verbruikt ongeveer de helft minder energie dan een gemiddelde wasdroger met energielabel C. Een wasdroger op gas verbruikt zelfs gemiddeld zeventig procent minder.
 

7. Standby-gebruik

Een apparaat verbruikt nog steeds energie wanneer het in stand-by staat. Zet het apparaat dus echt uit of haal ze van het stroom als je hebt gebruikt. Gebruik hiervoor eventueel een stekkerblok met aan/uit-schakelaar.
 

8. Koop op Maat

Koop een apparaat op maat. Kies voor een kleinere koelkast of een kleinere tv. Kleinere apparaten zijn vaak zuiniger dan hun grotere broers.

 

9. Tweede Leven

Wanneer je zelf een nieuw apparaat koopt, is er de mogelijkheid dat iemand anders het oudere, maar werkende apparaat kan gebruiken. Apparaten met een laag energieverbruik, zoals audioapparatuur, keukenapparatuur of elektrisch gereedschap, kun je daarom prima tweedehands verkopen.
 

10. Gescheiden Inleveren

Oude energieverslindende of kapotte apparaten kunt u het best inleveren bij de gemeente of de winkelier waar u de nieuwe koopt, voor een milieuvriendelijke verwerking. De ingezamelde apparaten worden verwerkt, waardoor veel materialen opnieuw kunnen worden gebruikt.
Dat spaart afval en grondstoffen en energie voor de productie van een nieuw apparaat.

    Download ook onze checklists met tips (pdf)

 


Meer weten over deze tips? Bel of email de informatieservice van Milieu Centraal op 0900 9001719 (15cpm) of [email protected]