posted by henriette

10:10
tips Verkoelen Verwarmen

In de winter zit je er graag warmpjes bij en in de zomer lekker koel. Daarom deze week tien praktische tips van 10:10, in samenwerking met Milieu Centraal. 10% besparen is makkelijker dan je denkt! En het is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee en je gezondheid.


1. Hou de warmte buiten

Is het zomers te warm in huis, probeer er dan voor te zorgen dat er zo weinig mogelijk warmte de woning binnenkomt. Hou deuren en ramen gesloten, sluit gordijnen en doe het zonnescherm omlaag. Het blijft nog koeler wanneer je huis in de schaduw van hoge bomen staat en het dak beschikt over een dakoverstek.
 

2. Hou het binnen koel

Open daarom ’s avonds alle deuren en ramen. Zo kan de warme lucht die tijdens de dag het huis is binnengedrongen plaats maken voor koele lucht. Laat ’s nachts ook de ramen openstaan, voorzover ze geen aanleiding geven voor inbraak of insluiping. In woningen met mechanische ventilatie: zet ’s nachts de ventilatie in een hoge stand zodat er meer koele lucht van buiten wordt aangezogen.
 

3. Gebruik een ventilator

Heb je het warm, gebruik dan een ventilator. Door een ventilator daalt de gevoelstemperatuur met twee tot maximaal vijf graden. Hiermee krijg je het toch nog koel en dit is beter voor het milieu dan een airconditioner.
 

4. Airco

Airconditioning staat in de top tien van grote energieverbruikers. Ze verbruiken gemiddeld 400 tot 1750 kwh per jaar, wat neerkomt op €96 tot €420. Wil je toch gebruik maken van een airco, kies dan voor een splitmodel. Een splitmodel airconditioning heeft een binnen- en een buitendeel. Het apparaat schakelt terug naar dertig tot vijftig procent van zijn vermogen wanneer de ingestelde temperatuur is bereikt en verbruikt hierdoor minder energie. De andere keuze die je hebt is een monomodel. Een monomodel bestaat uit een apparaat dat de warme lucht via een slang uit een open raam of deur naar buiten afvoert . Monomodellen zijn doorgaans goedkoper, maar verbruiken veel meer energie omdat ze bijna continu op vol vermogen werken. 

Ook airco's hebben een energielabel. Kies het liefst airco met energielabel A en een passende capaciteit. Airconditioners met energielabel A gebruiken relatief weinig energie in relatie tot hun koelcapaciteit. Maar let op, dit betekent ook dat airco's met een grote koelcapaciteit en energielabel A meer stroom kunnen verbruiken, dan een airco met energielabel B en een kleine koelcapaciteit.
 

5. Warmtepomp

Onderzoek de mogelijkheden van het aanleggen van een warmtepomp met lage temperatuur verwarming. Net als een cv-installatie kan een warmtepomp een woning voorzien van verwarming en warm water en verbruikt gemiddeld 25% minder energie dan een gasgestookte hr-ketel. Warmtepompen voor verwarming zijn verkrijgbaar in uitvoeringen die in de zomer de woning ook kunnen koelen. Warmte of kou in de bodem of lucht leveren de warmte of kou voor dit systeem. De subsidieregeling 'Duurzame warmte' maakt het aantrekkelijker om een warmtepomp aan te schaffen. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal.
 

6. Waakvlam

In de zomer kan de waakvlam van cv-ketel of gaskachels uit. Dit bespaart ongeveer 30m3 gas en dus 19 euro. Dit geldt alleen voor oudere ketels die nog een waakvlam hebben en niet voor combiketels die ook warm water maken voor bijvoorbeeld het douchen.
 

7. Goede isolatie

Met goede woningisolatie hou je het in de zomer lekker koel in de woning. Zorg er wel voor dat er weinig warmte binnen komt (zowel warme lucht als direct zonlicht), want deze gaat hierdoor ook weer lastiger weg. Daarnaast zorgt goede isolatie in de winter voor een warm comfortabel huis. Isolatie vermindert het warmteverlies en voorkomt dus een hoge energierekening en onnodige milieu belasting.
 

8. Thermostaat

Als de thermostaat goed is ingesteld kunt je efficiënter, zuiniger en goedkoper verwarmen. Hang de klok- of kamerthermostaat op ooghoogte en op een plaats waar deze de luchttemperatuur goed kan meten; Dus niet op een koude muur, bij een raam of deur die een bron van kou zijn en ook niet bij een bron van warmte zoals in de directe zon of boven een radiator, cv-leiding of ander verwarmingselement.
 

9. Maak gebruik van de zon

Door een zonneboiler aan te sluiten op uw combiketel (dat kan als de ketel het label Gaskeur NZ draagt), bespaar je extra energie. Het water wordt dan verwarmd in een zonnecollector op het dak en opgeslagen in een boiler. Zonodig verwarmt de combiketel het water bij.
 

10. Een graadje lager

Bespaar zeven procent van je energieverbruik van de verwarming, door de thermostaat overdag één graad lager te zetten. Dit spaart ongeveer 80 m3 gas per jaar. Zet daarnaast een ’s avonds de thermostaat een uur voordat je gaat slapen laag, ongeveer 5 tot 7 graden onder de binnentemperatuur. Het is een misverstand dat de nachttemperatuur niet te laag mag worden, omdat opwarmen in de ochtend veel extra energie zou kosten. Alleen in goedgeïsoleerde huizen met lage temperatuur vloerverwarming of wandverwarming kan het zuiniger zijn om de nachttemperatuur maar 1 of 2 graden te laten dalen.

    Download ook onze checklists met tips (pdf)


Meer weten over deze tips? Bel of email de informatieservice van Milieu Centraal op 0900 9001719 (15cpm) of [email protected]