posted by henriette

10:10
tips eten & koken

In samenwerking met Milieu Centraal biedt 10:10 je 10 praktische tips rondom eten en koken. Loop het lijstje eens rustig na en kijk eens of je hier wellicht een stap kunt zetten. 

 

1. Koop op maat

In een gemiddeld Nederlands huishouden verdwijnt ongeveer tien procent van het gekochte voedsel onnodig in de vuilnisbak (tussen 43 en 60 kilogram per persoon per jaar). Dat komt neer op zo'n 175 euro per persoon per jaar. Doe eens de Weggooitest (pdf) van Milieu Centraal; hierbij houd je gedurende twee weken bij wat je aan eten weggooit. Dat helpt om bewuster de maaltijden te plannen.

 

2. Kook op maat

Wat zonde: ongeveer de helft van het voedsel dat we weggooien, bestaat uit maaltijdresten. Koken op maat is dé manier om milieubewust te eten en deze verspilling tegen te gaan. Gebruik hiervoor een maatbeker of keukenweegschaal, en hanteer standaardhoeveelheden voor rijst, pasta en aardappelen. Blijven er toch restjes over na het eten, probeer deze dan binnen drie dagen te verwerken in een andere lekkere maaltijd.

 

3. Check de voorraadkastjes

Zorg voor een overzichtelijke indeling in de koelkast en voorraadkast. Door een beter zicht op de voorraad voorkom je dat de houdbaarheidsdatum van producten verloopt, of producten ongezien bederven. Etenswaren blijven het langste goed als je ze bij de juiste temperatuur bewaart. Informatie hierover vind je op de verpakking.

 

4. Een dagje minder vlees

Voor onze gezondheid maakt het niet uit of we eiwitten eten van plantaardige of dierlijke bron, maar voor het milieu scheelt het wel: rundvlees, kaas en lamsvlees zorgen voor de grootste klimaatbelasting. De productie kost immers veel energie en levert veel broeikasgassen op. Liefhebber van vlees? Je hoeft heus niet direct vegetariër te worden, met een dagje zonder vlees en kaas behaal je al een hoop milieuwinst.

5. Liever met de boot

Het vervoer van bederfelijke producten zoals asperges, peultjes, verse kruiden en zacht fruit uit een ander continent gebeurt vaak per vliegtuig. Dit transport heeft veel CO2-uitstoot tot gevolg. Het transport van bewaargroenten en bewaarfruit zoals aardappels, appels, bananen en kiwi’s vindt plaats per boot, dat geeft aanzienlijk minder uitstoot.

 

6. Eet regelmatig groenten van het seizoen

De glastuinbouw is verantwoordelijk voor bijna 80% procent van de energie die de totale Nederlandse landbouw gebruikt, en veroorzaakt daarmee de grootste CO2-uitstoot van alle landbouwsectoren. Nederlands geteelde vruchtgroenten als paprika, tomaat, komkommer en aubergine zijn altijd uit verwarmde kassen afkomstig. Let bij het boodschappen doen op dat je groente en fruit van het seizoen koopt. Meer info hierover vind je op de Groente- en Fruitkalender van Milieu Centraal.

 

7. Koop milieuvriendelijk geteelde producten

Let bij het kopen van producten op het soort keurmerk. Biologische producten zijn herkenbaar aan het EKO-keurmerk. Deze producten zijn milieuvriendelijk geteeld, uitgaande van natuurlijke processen. Bij deze biologische producten wordt echter niet gekeken naar energieverbruik, zoals bijvoorbeeld telen in verwarmde kassen of vervoer per vliegtuig.

Milieukeur is het Nederlandse milieukeurmerk voor producten en diensten.Bij producten met een Milieukeur wordt hier wel op gelet. Deze producten voldoen aan strenge milieueisen op het gebied van het gebruik van energie, uitstoot van schadelijke stoffen, afval en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Biologische producten zijn ruim verkrijgbaar, voedingsmiddelen met Milieukeur niet. Enkele supermarkten verkopen wel aardappel, bier, kiemgroenten, kool, paddenstoelen, peen, prei, sla, spinazie, ui en varkensvlees met Milieukeur.

 

8. Deksels

Houdt tijdens het koken de deksel op de pan en zet de aardappels en groente maar half onder water. Hierdoor gaat het koken sneller. Als iets eenmaal aan de kook is, kan de pit omlaag. Doorkoken op vol vermogen kost onnodig veel energie en het eten wordt echt niet sneller gaar.9. Koelen in de koelkast

Maak handig gebruik van de klimaatzones in een koelkast, zo voorkom je onnodig elektriciteitsverbruik. Leg voedsel dat relatief koud moet blijven op de koudste plek (meestal de onderste plank), zodat je niet de hele koelkast kouder hoeft in te stellen. De groentela en deur zijn meestal het warmst. Het is vaak voldoende om de koelkast op circa 60% van zijn vermogen te zetten.

 

10. Ontdooi en bespaar

Ontdooi het vriesvak van de koelkast of de vriezer regelmatig: 2 mm ijs verwijderen uit het vriesvak scheelt 10% aan koelenergie!

    Download ook onze checklists met tips (pdf)

 


www.milieucentraal.nlMeer weten over deze tips? Bel of email de informatieservice van Milieu Centraal op 0900 9001719 (15cpm) of [email protected]